Thursday, August 11, 2011

GEMUK dan SIHAT???




Hye semua…beberapa hari tak update blog nie…sejak bulan puasa nie kan,jadik malas plak nk update blog…ngeh3…tapi still akan ada posting terbaru la dari nadya…okeyh,sekarang kita nak cakap sal pe???nadya baru jek pas jenguk ke blog sorg member nie…dan dye cakap sal figure dye…trying to lose weight… that’s a good point for her…nadya sokong tapi kalau dye buat sume tue demi kebaikan dye la,tapi lau kerana pe yang orang duk cakap,nadya kurang setuju la…memang orang suke mengata lau body figure kita tak secantik model…tak kisah la sama ada korang chubby or skinny…coz skinny pun dh jdik masalah sekarang…like me lor…susah nak puaskan hati semua orang…
 
Okeyh,bagi yang chubby, apa kata korang buang jauh-jauh perasaan benci korang dengan keterampilan korang yang chubby tue…jom bangun dan motivasikan diri korang…well,kita selalu dengar orang cakap,gemuk or Chubby nie tak menarik  dan boleyh mengundang macam2 penyakit…korang nak kurus kan??? Of course la…semua tue boleyh la lau ada azam yang tinggi tapi buat sementara waktu nie,pe kata korang enjoy dulu ngan size korang…lalui kitaran kehidupan seperti yang dah ditetapkan dan terima diri seadanya…

Fisrt of all,start perlahan-lahan…jangan terlampau gopoh dengan apa yang korang cuba untuk capai…jangan letakkan beban yang terlalu berat dalam kepala korang…better kalau korang practice bagitau diri korang “aku nak jadi chubby yang sihat,yang cergas,yang happy” jom kita tengok fakta sket…for your information la kan,zaman sekarang nie ramai individu yang chubby lebih sihat berbanding yang kurus…terkezut ke??eyhhhh…jangan nak terkezut okeyh! Doctor memamng selalu cakap berat badan berlebihan or obes tue tak elok…

Meh kita tengok fakta yang ada nie…

Ada satu kajian kat Amerika Syarikat menunjukkan bahawa tak semua obes tue tak sihat…apa yang penting untuk kita nilai pada individu yang obes adalah tempat dimana lemak terkumpul…so, awas jugak pada yang kurus! ( macam aku nie ha!)…kenapa??? Yela,walaupun kurus,tapi jika perut atau paha berlebihan kandungan lemaknya maka individu nie juga berisiko untuk diserang pelbagai penyakit…pada sapa2 yang suka mengata orang yang chubby tue,silalah hentikan pandangan negative korang tue yek…

satu lagi kajian yang dilakukan oleh sekumpulan pengkaji dari Kolej Perubatan Albert Einstein,mereka mengkaji hamper 5000 rekod perubatan bagi individu yang mempunyai rekod ‘metabolic abnormalities’… Istilah nie merujuk kepada individu yang mempunyai rekod penyakit berisiko tinggi seperti kencing manis,darah tinggi,tinggi kolestrol dan rendah kolestrol HDL. Kira-kira 23.5% individu yang mempunyai berat yang normal tergolong dalam golongan yang mempunyai sejarah penyakit berisiko tinggi. Yang menariknya, 51.3% individu yang berlebihan berat dan 31.7% individu obes adalah sihat metaboliknya…golongan yang normal tetapi mempunyai gejala ‘metabolic abnormalities’ terdiri daripada golongan warga emas dan individu yang kurus tetapi malas bersenam atau berat badan normal tetapi lilit pinggang melebihi ukuran yang dikatakan sihat…
jadi,berat bukan lagi jadi ukuran???tekankan pada saiz pinggang korang k…so, jangan stress bila ada yang cuba nak sakitkan hati korang dengan perkataan ‘GEMUK’…jom jadi individu yang sihat!!! Langsing adalah ‘BONUS!!!’














Enjoy Your Reading My dear! ^__^

3 comments:

Cik Pinky said...

waaa best n3 ni, ase bsemangat balek ni...*SY CHUBBY,SY OK!* =)

Mila Ahmad said...

biar gemuk janji sihat..dari kuwus tapi sakit.....

nadya e-man said...

cik Pinky: semangat tue penting okeyh! heeeee
mila: yup betul tue...lupakan pandangan org len kan...=)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...