Sunday, November 14, 2010

~*Kucing ooHH Kucing*~

salam semua...hye...                                                                                                  
ari nie nak bercerita pasal kucing...
knp nk cite psl kucing???
sebabnya adalah aku mmg skekan kucing...
rumah aku pun dulu ada byk kucing tpi tue dlu la kan...
sekarang dh tggal sekor jek...
yg len sume dh mati...pe ley wat...umur x pnjg...setiap kali aku blik cuti sem...mesti ada sekor kucing aku yg mati...adoiiii...sgt la sedey tau...
ada yg mati disebabkan dh tua n ada plak yg mati sebab skit...redha jek la...mek down u'ollz...

aku ada terbaca kat satu blog nie tntg kucing...klik [sini] lau nk dptkan info lebih lnjut yek...
punye la aku nie minat ngan kucing, so aku akan crik la info tntg kucing kat internet...yelakan mesti la dptkan fkta yg betul sebelum kte menulis n mesti statekan dri mana kte dpt info tue...nantikan org ckp kte curik info org plak...kan3???

berbalik pada topik asal la kan...ada pelbagai ras kucing sebenarnya...antaranya ialah: 
  • - Mank -
Sebahagian orang menyebutnya Rumpy. Ekornya pendek, Warna bulunya cokelat dan lavender. Sifatnya setia, ramah dan pintar.
  • - Maine Coon -
Asalnya dari Maine, AS. Keturunan Angora dan American Shorhair. Sifatnya lucu, pemalu tapi mau, dan mudah akrab. Bulunya tipis, lembut, dan warnanya beragam.
  • - British Shorthair -
Dari namanya pastilah tertebak asalnya iaitu Inggeris. Kucing ini kalem, lembut, hangat, dan pintar. Warna bulunya ada yang polos (putih,hitam,biru,merah dan krem), dwiwarna, hitam pekat, belang.
  • - Burmese -
Menurut info kucing ini dikembangkan Dr. Thompson (AS) dari kucing ratu wong mau (Burma) dan siamese. Warna cokelat musang, warna lainnya biru, champagne, lifa, merah, cokelat, dan biru kura-kura.

  • - Chinchilla longhair -
Inilah kucing persia paling anggun. Nenek moyangnya saja dari Inggris. Dibagi kembali dua macam Chinchilla yaitu chinchilla warna cerah (sejati) dan yang agak gelap (perak gradasi).

pastue, kucing nie plak ada berbagai2 warna yek u'ollz...antaranya: 



Telon atau Calico
putih dengan sedikit bercak warna hitam atau oranye (atau biru atau krem). Orang Jepang sering menyebut pola ini sebagai mi-ke. Karena gen warna bulu bertaut dengan kelamin, kucing Calico yang beraneka warna ini umumnya betina.


Tortoiseshell
hitam dengan warna oranye dan putih tersebar di seluruh tubuhnya. Kucing yang memiliki warna hitam, oranye terang, dan oranye gelap disebut sebagai Calimancoatau Clouded Tiger.


Tabby
bergaris dengan bermacam pola. Pola klasik pada kucing ini berbentuk bulatan-bulatan atau lingkaran. Tabby jenis mackerel mempunyai tiga garis yang tampak di samping tubuhnya, membuat kucing ini seperti ikan mackerel.


Maltese
nama lama dari kucing biru (abu-abu).


Bicolor (dua warna)
disebut juga Tuxedo cat atau Jellicle cat karena memiliki bulu berwarna hitam dengan sedikit warna putih pada bagian kaki, perut, dada, dan mungkin pula di bagian wajah.



 tapi lam byk2 kucing la kan...aku lebey ske pada kucing jenis Turkish Van...nk tahu cmner???tgk la gmbar kat bwh nie yek...




comey kan...Jenis kucing Turkish Van Memiliki badan yang cukup besar. Ciri utamanya adalah dengan memiliki bulu "semi long hair" tapi bulunya tebal. Umurnya antara umur 3-5 tahun. Berat maksimal yang bisa dicapai dan pernah dicatat adalah 9Kg.Kucing jenis Turkish Van paling suka dengan air dia bahkan bukan hanya boley berenang tapi sangat menyukainya. Ini boley terjadi kerana jenis kucingTurkish Van memiliki bulu yang bila terkena air dapat mengering dengan cepat.


Populasi dari jenis kucing Turkish Van berada di USA (United State of America)
 
ok la yek...cukup la mklumat setakat nie...nanti jmpe lagik yek... papai....


Kucing jenis Turkish Van paling suka dengan air dia bahkan bukan hanya bisa berenang tapi sangat menyukainya. Ini bisa tetjadi karena jenis kucingTurkish Van meKucing jenis Turkish Van paling suka dengan air dia bahkan bukan hanya bisa berenang tapi sangat menyukainya. Ini bisa tetjadi karena jenis kucingTurkish Van memiliki bulu yang bila terkena air dapat mengeriPopulasi dari jenis kucing Turkish Van berada di USA (United State of America)milik

Enjoy Your Reading My dear! ^__^

2 comments:

zacky ~786~ said...

ske kucing gak.. :D

nadya e-man said...

heee~~~ bgs2...jom kte ske kcg rmai2... :P

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...